IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:23 | 13 май 2017
Обновен: 08:28 | 27 март 2024

Делото за трагедията в "Хитрино" влиза в съда до лятото

До дни ще бъдат прецизирани обвиненията срещу машинистите

По материала работи: Борис Проданов
Делото за трагедията в "Хитрино" влиза в съда до лятото

Делото за трагедията в "Хитрино" се очаква да бъде внесено в съда до лятото. Това обяви директорът на националното следствие Евгени Диков.

 

Той съобщи, че до две седмици ще бъдат прецизирани обвиненията на двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак.


Според разследващите превишената скорост е единствената причина за тежкия инцидент, при който се взриви цистерна. При експлозията загинаха седем души.
 

Диков обясни, че до момента не е установено да има претоварени цистерни, а само, че влакът се е движил с двойно по-висока скорост.

 

Фирмата-собственик на влака е осигурила достатъчно време за почивка на машинистите. Вината обаче е колкото на главния машинист, толкова и на колегата му, защото по правилник и двамата имат задължения. Те са пътували в първия локомотив и, според правилника, ако първият машинист не забележи светлинния сигнал на семафора, то колегата му трябва да реагира, смятат от обвинението.

 

Машинистите са имали информация предварително, че трябва да спрат на гарата в Хитрино. Имало е обаче редица случаи, при които влаковата композиция не е спирала. Освен това локомотивите са оборудвани с устройство за бдителност, което не е било задействано и затова влакът не е спрял автоматично.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна