IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:56 | 13 май 2017
Обновен: 22:51 | 18 април 2024

Експерт: Когато говорим за агресията е много важно да говорим за "ние"

Само за последните 10 дни станаха ясни най-малко 6 случая на насилие върху и между деца

По материала работи: Борис Проданов
Експерт: Когато говорим за агресията е много важно да говорим за "ние"

"Когато говорим за агресията е много важно да говорим за „ние”, а не кой не си е свършил работата. Насилието над деца и между деца е предизвикателство за цялото общество." Това заяви д-р Валентин Димитров, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) пред bTV.

 

Само за последните 10 дни станаха ясни най-малко 6 случая на насилие върху и между деца. Бой между шестокласници в училище в Горна Оряховица вкара в болница един от тях. В столично училище момче от VII клас преби петокласник. В град Славяново 14-годишно момче почина след бой със съученик в класната стая. 10-годишно момче от великотърновското село Беляковец беше пребито от баща си.

 

Междувременно Апелативната прокуратура в Бургас повдигна други две обвинения за насилие над деца. Едното е за блудство на възрастен мъж с 12-годишно момче с психични заболявания в село Порой. Другото е за опит за убийство на 9-годишно дете от Ямбол, което изчезна и след цяла нощ търсене близките му го откриха в тежко състояние.

 

Страната беше потресена и от убийството на 3-годишно дете във видинското село Слана бара. „Това, което виждаме в момента е резултат на заболявания на цялото ни общества. Децата ни са като бял лист – те са това, което напишем. Виновни деца няма”, категоричен е Димитров. По думите му предизвикателствата са пред цялото общество, а не само за семейството, училището или ДАЗД. „Децата ни са в една незащитена позиция. Във всеки един контекст ние трябва да ги защитаваме превантивно, а не да чакаме нещо много да се влоши, за да вземем мерки”, категоричен е детският психолог Младен Владимиров.

 

По думите на Владимиров е много важно институциите да имат адекватен метод за оценка на риска за всяко едно дете. „Трябва да знаем точно какви са рисковите фактори и детето да е в центъра на системата”, добави още Владимиров. „Много важна е и медийната атмосфера. Децата ни се заливат от агресия – четох статистика, че детето преди да навърши 18 години вижда 15 хил. убийства, които идват от медийната среда. Децата се водят от модели на поведение”, каза Димитров.

 

По думите му е много важно подрастващите да имат добри модели за подражание, за да се намали агресията. „Има един парадокс – в училище, когато чуят, че идват хора от ДАЗД се започва една рестрикция, като че ли има страх, че отиваме да ги глобим. Ние виждаме страх и резистентност и те не ни приемат, защото смятат, че сме техни врагове”, каза още зам.-председателят на ДАЗД. 

 

„Децата не са виновни, че са се родили при определени обстоятелства, не са виновни, че са жертва на някакви обстоятелства или са облагодетелствани от нещо друго. Всички деца са равни и добрият пример е моделът”, категоричен е Димитров.

actualno.com

 

Четете още: 7-годишно дете падна от 6-ия етаж и загина

Коментари

Новини Варна