IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
19:56 | 19 май 2017
Обновен: 23:27 | 15 април 2024

За година: 10% от проверените таксита – с нарушения

В една от колите е намерена “помпа“ за манипулиране

По материала работи: Борис Проданов
За година: 10% от проверените таксита – с нарушения

Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни.


Това стана ясно от думите на и.д. председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев на XIII Национална научно-практическа конференция "Измерванията в транспорта".


През изминалата година ДАМТН е извършила 347 проверки на лица, които използват таксиметрови апарати при осъществяваните от тях услуги, каза Валтер Василев. Част от проверките са били самостоятелни на агенцията, а останалите – съвместно с ИА "Автомобилна администрация" и други институции, съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.


При тези инспекции са установени 37 апарата, на които е липсвал знак за извършена проверка – задължително условие, за да се гарантира, че устройството е изрядно и таксито има право да работи. В резултат на проверките са съставени 35 протокола за задължителни предписания и 32 акта за установяване на административни нарушения.


Установен е и 1 апарат, който е бил технически неизправен, а в един автомобил е намерено и допълнително устройство, което манипулира данните – т.нар. "помпа".


Всяка година екипите на ДАМТН и Автомобилна администрация правят съвместни акции за установяване на такива нарушения, но те са много трудни за регистриране. Най-често това става с използване на таен клиент, като предварително се измерва разстоянието, по което ще премине таксито.


Всичко това отнема време и значителен ресурс. Затова е много важно и гражданите да подават сигнали към компетентните институции когато имат съмнения дали изминатото разстояние и общата платена сума отговарят на обявените тарифи, посочват от Агенцията.


През изминалата година са направени и 160 проверки на регистрирани сервизи за тахографи за спазване на задълженията им по Закона за автомобилните превози.


В резултат са съставени 18 протокола за задължителни предписания, а при проверки на пътя са установени две лица с допълнителни монтажни табели върху тахографите, което е грубо нарушение и предпоставка за възникване на пътнотранспортни инциденти.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна