IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:18 | 21 май 2017
Обновен: 21:37 | 3 май 2024

12 държавни и 38 частни лаборатории изпитват храни у нас

Това каза министър Порожанов

По материала работи: Юлиян Атанасов
12 държавни и 38 частни лаборатории изпитват храни у нас

Капацитетът от лаборатории за обхващане на контрола по храните, които се предлагат на българския пазар, съществува. Има какво да се желае в оборудването на лабораториите,  някои от които са със старо оборудване. Необходим е инвестиционен план и обезпечаването му с не малко инвестиции. Това каза министър Румен Порожанов по време на парламентарен контрол.

 

Българската агенция по безопасност на храните като контролен орган по безопасността на храните разполага общо с 12 акредитирани лаборатории за изпитване на проби от храни. В изпълнение на Регламент (ЕС) № 882/2004 за официалния контрол, със заповед на министъра на земеделието и храните са определени и Националните Референтни Лаборатории, които отговарят на Референтните лаборатории на Общността (EU-RL), както следва:

 

3 специализирани структури за научноизследователска и лабораторно-диагностична дейност в областта на храните на централно ниво:

 

Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт с 4  Национални Референтни Лаборатории;

 

Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология с 5 Национални Референтни Лаборатории;

 

Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол с 4 Национални Референтни Лаборатории.9 областни лаборатории за контрол на храни, влизащи в структурата на областните дирекции по безопасност на храните –  София град; Шумен; Благоевград; Пловдив; Хасково; Варна; Враца; Сливен; Габрово.На територията на Република България функционират и 38 частни акредитирани лаборатории за изпитване на храни.

 

Като държава-членка на Европейския съюз и в изпълнение на законодателството, Българската агенция по безопасност на храните ежегодно изготвя и изпълнява 4 Национални програми за контрол, свързани с анализи в областта на храните.Изследванията, за които Българската агенция по безопасност на храните няма необходимото оборудване и капацитет, се насочват във външни акредитирани лаборатории в България, а при липса и на такива, проби се изпращат в лаборатории на други държави членки. Тази практика се прилага и в другите държави от ЕС.

 

За 2016 г.  извън България са изпратени  13 проби за анализи на обща стойност 6 хил. 53 лв.:

 

5 проби по официалните мониторингови програми (йонизиращи лъчения и хепатитен вирус в замразени плодове в акредитирани лаборатории – Австрия и Италия) на обща стойност 1 352 лв.;

 

8 проби гъби и храни с вложени гъби за съмнение за атропиново отравяне в акредитирана лаборатория – Италия на обща стойност 4 701 лв.

 

През 2016 г. са извършени проверки с вземане на проби за качеството на храните, които са предлагани на българския пазар. От общо 991 проби (за наличие на немлечни мазнини в млечни продукти, фалшификации на пчелен мед, физико-химични показатели на продукти, произведени по браншови и национални стандарти), 65 проби са показали несъответстващи резултати относно някои показатели, свързани с качеството на храната, следствие на което са предприети необходимите административни действия и мерки.

 

http://agrozona.bg

 

Четете още: Министър Ангелкова провери за готовността на летния сезон в Слънчев бряг

Коментари

Новини Варна