IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
12:37 | 13 май 2017
Обновен: 21:05 | 15 април 2024

Люба Йонкова: „Успешният бизнес в селата се развива от местните хора“

Жените предприемачи в селските райони ще развиват бизнес, свързан с традициите, с местните продукти и кухня

По материала работи: Юлиян Атанасов
Люба Йонкова: „Успешният бизнес в селата се развива от местните хора“

За да има предприемачество, трябва да има идея за реализация. Добрата идея може да се превърне в печеливш бизнес, но тя трябва да е съобразена със заобикалящата действителност. Тенденцията в родните села до преди няколко години е била те да вървят по пътя на замиране, но постепенно се преобръща, каза Люба Йонкова, управител на СНЦ „България трейнинг“ и обучител по предприемачество. Добри практики показват, че има хора, успели да открият и оценят потенциала на селската територия, стана ясно от думите й. Често хората в селските райони допускат грешката да мислят, че не могат да развиват бизнес и печелившите идеи се развиват от инвеститори в селата, които развиват потенциала на територията. „Но аз съм на мнение, че истински успешният бизнес в селската територия се прави от местните хора, когато те пряко са зависими от тази територия и много пряко са зависими от резултатите.“, каза Люба Йонкова.

 

ПРСР поощрява предприемачеството

 

 

Селските територии априори са земеделски, а жената от векове назад има своята неизменна роля в земеделските дейности, коментира обучителят по предприемачество. Жената е пазител на традициите, на семейните ценности, които се предават през поколенията, затова жените предприемачи в селските райони биха развивали бизнес, свързан със земеделие, с традициите, с местните продукти и кухня, обичаите, фолклора и занаятите. По думите на специалиста все още са малко примерите за женско предприемачество на село, но ги има и Програмата за развитие на селските райони е един добър инструмент за поощряването му.

 

За да се развива предприемаческият дух, огромна роля имат обучения и семинари, провеждани за местното население. За разгръщане потенциала на селата обаче, на първо място той трябва да се осъзнае, защото „лайтмотивът „дайте да бягаме към града“ продължава да съществува“. Ако не се обърне внимание на младежите – бъдещите предприемачи, рискуваме това да продължи, макар че вече тенденцията в световен и европейски мащаб е за завръщане към селото, алармира Люба Йонкова. Днес има практики, които развиват предприемаческите качества у хората с такава насоченост, но има и начини за стимулиране на предприемаческо мислене дори у личности, които нямат такава природа, обяснява специалистът.

 

Мъжете водят по бизнес инициатива

 

Въпреки че повече жени проявяват инициатива, превес , що се отнася до предприемачество, все още имали мъжете. Жената обикновено се явява подкрепящия елемент: „Но няма да крия, че има и примери, в които женското предприемачество е много ярко изразено“. Люба разказа как в работата си по проекта REVAB за анализ на добри практики за женско предприемачество в селски райони попаднала на дама в село до Доспат, медицинска сестра, която се захваща да превърне изоставена постройка в дрогерия. Така отговаря на нуждата на селото да разполага с търговски обект, където се продават лекарства. Това е един от случаите, в които жената предприемач се изявява наравно с мъжа предприемач.

Вижте още в: http://agrozona.bg

 

Четете още: Експерт: Когато говорим за агресията е много важно да говорим за "ние"

Коментари

Новини Варна