IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
21:14 | 22 май 2017
Обновен: 23:32 | 15 април 2024

Издаването на ТЕЛК-ове е блокирано заради решение на ВАС

Новината засяга хиляди болни българи

По материала работи: Деян Михайлов
Издаването на ТЕЛК-ове е блокирано заради решение на ВАС

Издаването на ТЕЛК решения във всички комисии в страната е блокирано заради решение на Върховния административен съд. Новината засяга хиляди болни българи.

Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва.

Делото, заради което се стигна до това е заведено от онкоболна жена, която се жалва, че ТЕЛК решенията са от срок от 1 до 3 години и от правилата, които лекарите следват.

Мануела Тошева печели делото, а ВАС отменя най-важните текстове от наредбата, без които на практика ТЕЛК-овете няма как да работят.

„Смятам, че не е нормално в наредбата да има такива разпоредби, които да притесняват  човека, който се бори за живота си, да се преосвидетелства всяка година. Това е ненормална обстановка, в която са поставени и лекарските комисии и болните, в която хората не знаят дали ще имат придобивките, които се следват по закон”, каза Тошева пред bTV.

Мотивите на съда за отмяната на текстовете са, че преди години, когато здравното министерството ги е приемало това се е случило без мотиви и без да се съобрази със становищата на засегнатите страни.

Още при служебния кабинет беше изготвена нова наредба, която да бъде приета, за да не се стигне до този казус.

От здравното министерство заявиха, че се чака още едно становище и няма как да приемат новата наредба без него.

Кога новата наредба ще бъде приета – не се знае.

 

btvnovinite.bg

Коментари

Новини Варна