IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
21:32 | 27 юни 2017
Обновен: 00:06 | 16 април 2024

Спешна помощ със стари линейки, а 160 млн. – отлежават!

Ако до декември не започнат проекти за модернизация - губим парите

По материала работи: Слав Велев
Спешна помощ със стари линейки, а 160 млн. – отлежават!

До декември трябва да стартират проектите за модернизация и обучение в спешната медицинска помощ, в противен случай средства в размер на 160 милиона лева ще бъдат загубени, алармираха медиците от Спешна помощ.

 

Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, обясни, че ръководството на Министерството на здравеопазването през февруари 2017 г. е изразило становище, че няма готовност.

 

В момента са стопирани проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения, както и продължаващото обучение на медиците, каза д-р Десислава Кателиева.

 

Освен това от три месеца спешните отделения работят извън закона, след отмяната от съда на текстове от стандарта по спешна медицина.

 

Според Кателиева държавата е позволила на определени лобита да спрат действието на части от стандарта, защото частните болници нямали интерес да отговорят на изискванията му за спешните си отделения.

 

Липсата на развитие по Концепцията за спешна помощ кара лекарите там да напускат, оплака се Марин Вълков, фелдшер от Спешната помощ в Благоевград.

 

От своя страна, министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че проектът по оперативната програма "Региони в растеж" за спешната помощ не е спрян, а само забавен.

 

"Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинския стандарт, знаете се променя, в момента се променя за Спешна помощ", обясни той.

dnes.bg

 

Четете още: Петролът поевтинява, но още не смъква цената на газа

Коментари

Новини Варна