IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:13 | 17 юли 2017
Обновен: 17:46 | 22 април 2024

Военни от 4 държави участват в "Eagle sentinel 17"

България с танков взвод, артелерийска батарея и самолети на учението

По материала работи: Деян Михайлов
Военни от 4 държави участват в "Eagle sentinel 17"

Военни от САЩ, Грузия, Гърция и България започнаха четиридневно многонационалното учение "Eagle sentinel 17", съобщиха от Министерството на отбраната. Тактическото учение с бойни стрелби "Eagle sentinel 17" се провежда на учебен полигон "Ново село". В него участват над 800 военнослужещи от България, САЩ, Грузия и Гърция.


Целта на бойните тренировки е изграждането и усъвършенстването на способности при провеждането на съвместни операции. Отработва се подобряване на оперативната съвместимост между въоръжените сили от страните-участнички, както и тактически бойни действия при провеждане на съвместни операции в многонационална среда.


От българска страна в учението участват: танков взвод от Центъра за подготовка на танкови специалисти - Сливен с танкове Т-72, 3-та самоходна артилерийска батарея от състава на 20-ти самоходен артилерийски дивизион в Ямбол със 122-мм самоходни артилерийски установки 2С-1 и самолети Су-25 от Базата за предно разполагане "Безмер".


От състава на Сухопътните сили на САЩ в Европа ще участват пехотен батальон, поддържащо подразделение, артилерийски взвод и авиационни формирования, въоръжени с бойни машини на пехотата М2А3 "Брадли", 155-мм самоходни гаубици, хеликоптери АН-64 "Апачи" и спомагателна колесна техника.


Гърция ще провежда тренировъчни действия с една пехотна рота с танкове "Леопард-2", системи за ПВО ASRAD и хеликоптери AH-64 "Апачи" и СН-47 "Чинук".


Грузия ще се включи в съвместните тренировки с една пехотна рота с щатно въоръжение и екипировка.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна