IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
15:48 | 23 юли 2017
Обновен: 20:01 | 22 март 2024

Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен

По материала работи: Борис Проданов
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

 

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

 

"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

 

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

 

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър

 

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

 

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

 

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

 

По думите му ще се търси ресурс и за ремонта на 15 самолета "Миг" - 29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна