IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
19:59 | 24 юли 2017
Обновен: 00:38 | 16 април 2024

Чужденци се влюбват и заселват в Родопите

Обезлюдени български села се превръщат в дом за Дейв, Лий и Мели

По материала работи: Юлиян Атанасов
Чужденци се влюбват и заселват в Родопите

Преди време група чужденци правят своя избор - да заживеят в България. Напускат родните си места и се установяват високо в Родопите. И макар да са "пришълци", днес те с гордост се наричат българи.Точно преди 10 години Дейвид случайно открива България. Тогава той е на 29 г. и работи като готвач в ЮАР. Влюбва се в Родопите от пръв поглед."Много време търсих в различни региони, но когато видях това място, сърцето ми остана тук", споделя на много добър български той пред Bulgaria ON AIR.

 

Така изоставеното селско училище в Летовник се превръща в неговия дом.Дейв и приятелката му се изхранват основно със зеленчуци от градината и гледат домашни животни, а за всичко останало разчитат на своите съседи.На 50 км от Летовник британците Лий и Мели пък поддържат любовта в Любино. Те са най-младите сред десетината жители на селото.

 

И двамата се чувстват добре в Любино, а Мели вече знае да готви и традиционните ястия."Готвя кавърма, баница. Съседите ме научиха, те ми показаха", сподели тя."Дори когато тук имаше сняг в продължение на седмици и нямахме ток, отново беше прекрасно. Имахме си достатъчно храна и ракия и всичко беше наред", допълни и Лий.

 

bgonair.bg

Четете още: Екоактивисти създадоха модна линия дрехи с десен за военна маскировка

Коментари

Новини Варна