IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:46 | 16 август 2017
Обновен: 22:58 | 23 април 2024

Гърци изкупуват ловните ни кучета

От 100 до 10 хил. лв. за животно, 90 % от тях са без порода

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гърци изкупуват ловните ни кучета

От 100 до 10 хил. лв. може да стигне цената на ловните кучета у нас. Всичко зависи от това до колко добре е обучено кучето и на какво е способно. Това коментира пред „Агрозона“ Васил Дончев, председател на ЛРД – Кърджали. За да се изпробват уменията на едно куче то трябва да се пусне в гората и да се изпита. В района на Източните Родопи се отбелязва тенденция за засилени продажби на кучета. Много продавачи са започнали обучения на животните и ги продават в цялата страна, но най-многобройните купувачи са гърците, коментира Дончев.

 

Доколко обаче са породисти животните. Ако е по правилата развъдната дейност се извършва от клубове, които водят племенни книги на кучетата си и те са пръснати из цялата страна в зависимост от породите. Това каза инж. Васил Василев, председател на Съюза на ловците и риболовците в България (НЛРС). Има някои области, в които едни породи преобладават, в друга са различни, а в трети въобще не се отглеждат. 90 % от родените кученца обаче са без никакви качества, без селекция и развъдна дейност, категоричен е Василев. Когато се купува малко кученце то човек може да добие представа за неговите качества от екстериорни белези и да разбере до колко се доближава до породата, за която го представят. В едно кучило ловците подбират по-големите, по-активни и по-гласовити. Работните качества обаче не могат да се докажат по никакъв индикатор. „Селекцията в последните години при ловните породи е концентрирана върху външните признаци – необходимата височина, захапка, оцветяване, структура на тялото и др. Много малко внимание се отделя за работните качества“, допълва председателят на НЛРС.

 

 Породите у нас са много разнообразни. Масово за лов на прелетен дивеч се използват немските породи – дратхаар, курцхар, френски шпаньол, сетери и др. Всяка една порода има различен стил на работа и се обучава за различен вид дивеч. Универсални породи са единствено дратхаара  и курцхара, които се използват и за едър дивеч. При груповия лов на дива свиня много често се използват български видове – барак, лудогорско гонче или мелези. Вече навлизат и по-редки европейски породи, но те не са масови.

http://agrozona.bg

 

Четете още: Мъж с кану се удави край Лозенец

Коментари

Новини Варна