IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:58 | 19 август 2017
Обновен: 23:07 | 23 април 2024

80% от BG антиките на черния европазар - ментета

Археологическите обекти у нас са около 400 000

По материала работи: Юлиян Атанасов
80% от BG антиките на черния европазар - ментета

България е донор на на черния пазар на антики в Европа, но в последните години "стоката“, която идва от страната ни, става все по-малко предпочитана, защото се предлагат много фалшификати. Това обясни за "Фокус“ главен инспектор Ангел Папалезов, началник сектор "Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция "Национална полиция“.70-80% от онова, което се опитват да продадат нашите търговци, е менте, каза той."Иманярството у нас е практикувано дълго време от много хора. Слоят, в който те търсят предмети под земята, е тънък – не повече от 40-50 сантиметра“, посочи той и допълни, че на практика те отдавна са изровили онова, което може лесно да бъде изровено.

 

"Сега, ако намерят нещо, то или е недостатъчно, или не толкова ценно. За да се компенсира липсата на находки, често замесените в схемите, прибягват до поръчка на фалшификати“, коментира Папалезов.По думите му европейският пазар се интересува стоката да има документален или декларативен произход."Там обаче човек лесно може да се сдобие с документ, че законно притежава стари монети или предмети, без да се описва конкретно всяка един от тях. Така на практика с този документ всичко, което е пристигнало, дори като незаконно придобито, вече може да се търгува законно“, каза още той

 

Археологическите обекти у нас са около 400 000 и са обект на посегателство от иманяри и незаконен интерес, каза Папалезов."Най-многото официално регистрирани престъпления с културни ценности има при кражбите на съвременно изкуство от домове и офиси, икони и утвар от църкви и параклиси“, обясни още той.

 

По думите му кражбите от музей спадат. "Трябва да се отбележи, че тази година нямаме нито една регистрирана кражба от музей“, посочи главният инспектор.

 

dnes.bg

Четете още:Протестиращите в Слънчев бряг: Не ни гонете към Гърция!

 

Коментари

Новини Варна