IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:52 | 20 август 2017
Обновен: 01:02 | 16 април 2024

Тежко болни ще имат право на неодобрени лекарства

МЗ въвежда състрадателната употреба на медикаменти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Тежко болни ще имат право на неодобрени лекарства

Тежко болни пациенти у нас ще имат право да получават иновативни медикаменти, които още нямат разрешение за употреба. Т.нар. състрадателна употреба на лекарства ще бъде регламентирана с промени в закона за лекарствата, съобщи зам. здравният министър Лидия Нейчева.

 

Става дума за медикаменти, най-вече онкологични, за които клиничните проучвания са затворени или приключили, но още нямат разрешение за употреба у нас, не се плащат от обществени фондове и са изключително скъпи, обясни Нейчева. Те ще бъдат безплатни за болните и ще се предоставят от производителите. "Пациенти, за които няма алтернатива за лечение в България, биха получили възможност, която дава много добър резултат", допълни Нейчева. Тя подчерта, че възприема като лична кауза промяната, която вече е въведена в много страни от ЕС. С поправките в закона се прави нов опит да се ограничи паралелният износ на лекарства, заради който често от аптеките липсват животоподдържащи медикаменти. "Проектозаконът е модифициран от Европейската комисия, съгласуван е и с Конституционния съд, така че да не може да бъде атакуван и да се разгледа безпроблемно в Народното събрание", увери зам.-министърът.

 

Предвижда се агенцията по лекарствата да може да ограничава износа на медикаменти от списък с препарати под наблюдение, за които в рамките на месец са постъпили сигнали от поне 5 различни аптеки, че доставките се бавят или не се изпълняват от търговците на едро. В момента няма никакви забрани и има случаи на липсващ инсулин и лекарства за астма, ремватологични заболявания и др. С вече отмени подобен текст в закона, който не разрешаваше износ на дефицитни лекарства за ЕС. Според Нейчева сега промените са съобразени с решението на Конституционния съд. Общностните правила на ЕС пък дават право на свободна търговия, но в редица страни също има ограничения за паралелен износ, които са възможни, тъй като държавите имат право да не допуснат експорт, когато собствените им потребности от медикаменти не са задоволени. Паралелният износ се дължи на разликата в цените в различните държави. У нас например преди облагането с ДДС повечето препарати са по-евтини и е изгодно търговците да ги поръчат за българския пазар, но след това да ги изнесат.Според Нейчева у нас паралелният износ е близо 50% от целия експорт, а в страните от ЕС варира между 5 и 8%. "Ако успеем у нас да го сведем до 10-15%, това ще бъде голям успех. Тази част, която ще продължи легално или нелегално да бъде реекспортирана, ще бъде съвсем пренебрежимо малка и пациентите ще бъдат подсигурени с лекарства", смята тя.

segabg.com

 

Четете още: Малката ракия става 25 грама заради ЕС

Коментари

Новини Варна