IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:26 | 22 август 2017
Обновен: 02:40 | 28 март 2024

Змия с рекордна дължина над 2 м уловена край Бургас

Това е неотровен смок и принадлежи към вида "Голям стрелец" /Dolichophiscaspius/

По материала работи: Борис Проданов
Змия с рекордна дължина над 2 м уловена край Бургас

Змия с рекордна дължина от над два метра е уловена от екип от биолози край Бургас.


Змията е уловена в естественото си местообитание при рутинен мониторинг от екип от специалисти от БАН, от Софийския университет и от Шуменския университет, с ръководител проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев. 

 

Учените са установили, че змията е неотровен смок и принадлежи към вида "Голям стрелец" /Dolichophiscaspius/, а дължината й е 203 сантиметра. 

 

Съотношението на дължината на тялото, отнесено към дължината на опашката, показва, че животното е женско, поясняват експертите. 

 

Досега на територията на България има документирани само две съобщения за уловени змии с дължина над 200 сантиметра. 


За съжаление за единия екземпляр информацията е много оскъдна. 

 

Змията е открита от учения Андрей Стоянов от Национален природонаучен музей на БАН, но няма снимки или данни за нейния пол и географско находище, съобщи БТА. 

 

Другата змия е намерена от д-р Георги Попгеоргиев и от Димитър Плачийски в Източните Родопи - тя е женска и е с дължина 202 сантиметра.

 

"Тези три змии са рекордни за България и дори се доближават до световните рекорди за вида "Голям стрелец", коментират проф. Николай Начев и д-р Мирослав Славчев, които са документирали откритието на змията край Бургас. 

 

Биолозите подчертават, че змията е неотровна и е засечена в ненаселен район, така че новината е преди всичко повод за гордост, отколкото за притеснение за местните хора.

Коментари

Новини Варна