Министърът призна: Много деца не знаят български
Данните сочат, че 206 378 български деца просто липсват в образователната система на България
Публикувана: 13 Sep 2017 | 20:24

„Факт е, много деца, завършили ученици, преминали училищна възраст, не знаят български. Много български граждани не знаят български. Онзи ден се натъкнахме на деца, които са десетгодишни и не знаят нито дума”, посочи в предаването „Здравей, България” по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в Столипиново ползват преводачи, когато имат нужда от текст на български, като например надписи в магазин. А покрай пътуванията с родителите си в чужбина децата научават по малко английски и немски, но не говорят езика на родината си България.„Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, което е задължително и ключово, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище ”, каза Вълчев. Данните сочат, че 206 378 български деца просто липсват в образователната система на България.

 

Министърът посочи, че за проблема са взети мерки. Над 1100 екипа с 11 000 души издирват тези деца из цялата страна, на територията на всички общини.„Една част от тези деца са в чужбина. За съжаление децата от уязвими групи имат много голям процент на непосещаване на детска градина. Има и такива, които са отпаднали в предходни години, но част от тях са се записали през тази година”, отчете Вълчев.„В повечето случай децата са си по домовете, но родителите ги няма. Други казват: „не иска да учи, калпазанин е”, заяви министърът. Той призна, че проблемът засяга основно децата от ромски произход.„Държавата с всичките си институции и инструменти на политиката трябва да направи така, че да вкара децата в училище. Няма как да не можем да го направим”, категоричен е министър Вълчев.

Той настоява за наказване със затвор или най-малкото с пробация на родителите, които не пращат децата си на училище.

 

„Това дали да има наказателна отговорност и какво да бъде точното наказание - не е задължително да е затвор, може да е пробация - е юридически, но и философски въпрос. До къде трябва да стигат наказанията за родителите? Ако един родител осакати детето си физически, той търпи наказателна отговорност, но ако го осакати откъм житейски шансове и възможности, той в общия случай търпи едно минимално наказание, ако въобще бъде наложено такова”, каза Вълчев.Директорите и дори учителите, след промени в Закона за семейни помощи за деца, ще могат да правят предложения до социалния работник, които ще бъдат задължителни за него, за изплащане под формата на дрехи и обувки. Така родителите няма да могат да се извиняват с безпаричие, за това, че не пращат детето си на училище.

 

„Все по-малък е делът на децата, които не посещават училище поради социални причини. Основната причина е културната - нежелание да се посещава училище”, заяви образователният министър. „Майката не е желае да праща децата си на училище, защото и тя не е ходила. А те от малки гледат раждания, сватби, сюнети и накрая и те се женят и раждат”. Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще продължи да има. Но те няма да се използват заедно с цветни в един клас. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в неуместна реклама от страна на издателствата. Вълчев поясни, че реално по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно - бели такива и то с доста лошо качество. „Не трябва да разделяме допълнително децата”, смята министърът.

 

„Децата трябва да изучат определени дисциплини и да придобият ключови компетентности. Ние сме натоварили образованието с много задачи. Да утвърждава националната идентичност. Сигурно ще е много по-интересно ако учат „Игри на тронове” или нещо подобно”, посочи министърът. „Дигитализацията на учебния процес е един от начините да бъде направен по-интересен”.Той подчерта, че минималната заплата на учителите ще бъде около 700 лв. а чистата средна заплата в сектора ще стане над 900 лв. от тази година.Красимир Вълчев сподели, че помни първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Източник: Nova.bg 

Четете още: Ще си партнираме с Полша и с Япония в областта на науката

Коментари ( 0 )