IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:24 | 13 септември 2017
Обновен: 13:48 | 19 април 2024

Министърът призна: Много деца не знаят български

Данните сочат, че 206 378 български деца просто липсват в образователната система на България

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министърът призна: Много деца не знаят български

„Факт е, много деца, завършили ученици, преминали училищна възраст, не знаят български. Много български граждани не знаят български. Онзи ден се натъкнахме на деца, които са десетгодишни и не знаят нито дума”, посочи в предаването „Здравей, България” по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в Столипиново ползват преводачи, когато имат нужда от текст на български, като например надписи в магазин. А покрай пътуванията с родителите си в чужбина децата научават по малко английски и немски, но не говорят езика на родината си България.„Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, което е задължително и ключово, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български и след това постоянното посещаване на училище ”, каза Вълчев. Данните сочат, че 206 378 български деца просто липсват в образователната система на България.

 

Министърът посочи, че за проблема са взети мерки. Над 1100 екипа с 11 000 души издирват тези деца из цялата страна, на територията на всички общини.„Една част от тези деца са в чужбина. За съжаление децата от уязвими групи имат много голям процент на непосещаване на детска градина. Има и такива, които са отпаднали в предходни години, но част от тях са се записали през тази година”, отчете Вълчев.„В повечето случай децата са си по домовете, но родителите ги няма. Други казват: „не иска да учи, калпазанин е”, заяви министърът. Той призна, че проблемът засяга основно децата от ромски произход.„Държавата с всичките си институции и инструменти на политиката трябва да направи така, че да вкара децата в училище. Няма как да не можем да го направим”, категоричен е министър Вълчев.

Той настоява за наказване със затвор или най-малкото с пробация на родителите, които не пращат децата си на училище.

 

„Това дали да има наказателна отговорност и какво да бъде точното наказание - не е задължително да е затвор, може да е пробация - е юридически, но и философски въпрос. До къде трябва да стигат наказанията за родителите? Ако един родител осакати детето си физически, той търпи наказателна отговорност, но ако го осакати откъм житейски шансове и възможности, той в общия случай търпи едно минимално наказание, ако въобще бъде наложено такова”, каза Вълчев.Директорите и дори учителите, след промени в Закона за семейни помощи за деца, ще могат да правят предложения до социалния работник, които ще бъдат задължителни за него, за изплащане под формата на дрехи и обувки. Така родителите няма да могат да се извиняват с безпаричие, за това, че не пращат детето си на училище.

 

„Все по-малък е делът на децата, които не посещават училище поради социални причини. Основната причина е културната - нежелание да се посещава училище”, заяви образователният министър. „Майката не е желае да праща децата си на училище, защото и тя не е ходила. А те от малки гледат раждания, сватби, сюнети и накрая и те се женят и раждат”. Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало, особено в по-горните класове и ще продължи да има. Но те няма да се използват заедно с цветни в един клас. Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в неуместна реклама от страна на издателствата. Вълчев поясни, че реално по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно - бели такива и то с доста лошо качество. „Не трябва да разделяме допълнително децата”, смята министърът.

 

„Децата трябва да изучат определени дисциплини и да придобият ключови компетентности. Ние сме натоварили образованието с много задачи. Да утвърждава националната идентичност. Сигурно ще е много по-интересно ако учат „Игри на тронове” или нещо подобно”, посочи министърът. „Дигитализацията на учебния процес е един от начините да бъде направен по-интересен”.Той подчерта, че минималната заплата на учителите ще бъде около 700 лв. а чистата средна заплата в сектора ще стане над 900 лв. от тази година.Красимир Вълчев сподели, че помни първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.

Източник: Nova.bg 

Четете още: Ще си партнираме с Полша и с Япония в областта на науката

Коментари

Новини Варна