IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:37 | 13 септември 2017
Обновен: 08:28 | 17 април 2024

Очаква ни мека зима

Температурите ще бъдат средно с 2 градуса по-високи в сравнение с минали години

По материала работи: Борис Проданов
Очаква ни мека зима

Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите на метеосайтовете, може да се очаква, че зимата, която предстои, ще бъде мека.


По актуалната сезонна прогноза на американската Агенция по океаните и климата (NOAA) - CPC за района на Балканите се очаква средно за зимния сезон температурата да бъде с около 2 градуса над тази от периода 1999-2010. Това прави общо над 3 градуса по-топло от климатичната норма за края на миналия век. на сезонна база това е огромна аномалия и дори частичната реализация на сценария на НОАА означава доста мека зима у нас.


Според NOAA зимата у нас ще бъде и значително по-суха от обичайното.


Вероятностната прогноза на британската метеоцентрала UKMET е в синхрон, и чертае висока вероятност за суха зима, като вероятността за мек сезон е между 50 и 60 на сто, а останалите два варианта - за нормална или студена зима, са посочени с около 20 на сто вероятност от консервативните британски климатолози.


Тяхната прогноза е ценна, защото на фона на миналогодишните прогнози за мека зима, които се провалиха като цяло, единствено те през втората половина на есента усетиха промяната на тренда и последните им прогнози преди зимата увеличиха вероятността за поднормена зима.


Много мека зима очаква и японската JAMSTEC, както и всички останали централи с налични достъпни дългосрочни прогнози, на които е излишно да се спираме подробно - прогнозираните аномалии достигат и 5-6 градуса над норма.


От 2012 година насам, прогнозите са предимно за мека зима и от последните 5 зими само една не беше мека - последната 2016/2017.

 

дир.бг

 

Още по темата: Прогноза за времето на 13.09.2017 г.

Коментари

Новини Варна