IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
16:26 | 13 септември 2017
Обновен: 01:26 | 16 април 2024

Откриха сребърно съкровище в корените на дърво в Мездра

182 монети са предадени на Регионален исторически музей – Враца

По материала работи: Борис Проданов
Откриха сребърно съкровище в корените на дърво в Мездра

Керамично гърне със 182 сребърни монети е открито при изкореняване на дърво в Мездра, съобщиха от общината.


На 17 август в местната администрация постъпило заявление с искане за премахване на плодно дърво на ул.”Александър Стамболийски № 99”.


Представител на отдел „Екология” към Дирекция „Устройство на територията” е извършил проверка. Констатирано е, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви има засадено плодно дърво (джанка) на видима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Същото е на обща граница с имот на заявителя Венелин Цолов, до изградена прозирна ограда.


Въз основа на констатираните факти, Общинската екологична инспекция издава предписание в срок до 20 септември Нели и Петя Кръстеви като собственици на имота, да предприемат адекватни и ефективни мерки за почистване на имота от буйната растителност, както и да отсекат плодното дърво.


Когато джанката била отрязана, в корените й било открито керамично гърне със 182 сребърни монети.


Те са предадени на Регионален исторически музей – Враца и предстои Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката.

 

дир.бг

 

Още по темата: Спипаха иманяр край археологически разкопки

Коментари

Новини Варна