IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избрано
13:45 | 24 септември 2017
Обновен: 22:48 | 23 април 2024

Расте интересът на чужденци към луксозни имоти в България

Продажбите във високия сегмент от пазара нарастват с 21%, цените остават стабилни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Расте интересът на чужденци към луксозни имоти в България

Интересът на чуждестранни купувачи към луксозни имоти в България се засилва. Това коментира Крис Дийц, вицепрезидент Глобални операции в Luxury Portfolio – най-голямата платформа за луксозни имоти в света, по време на представянето на Global Luxury Report, което се състоя днес в София.Ексклузивен партьор за България на Luxury Portfolio е агенцията за имоти Unique Estates.Дийц изтъкна като причина за интереса към луксозния сегмент то пазара на имоти в страната ни стабилната икономика и отчетения ръст в сектора.Редица българи също се насочват към международния пазар, където търсят своето ваканционно жилище или изгодна покупка, посочи той.

 

Пазарът на луксозни имоти в България отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки, показват данните на Unique Estates.Времето за взимане на решение за покупка се е скъсило наполовина от началото на годината, като срокът за продажба на един имот на пазарна стойност е между 1 и 3 месеца, посочва управляващият партньор на агенцията Весела Илиева.„Цените остават стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти, което поставя продавачите в силна позиция. Пазарът е в очакване на предстоящи нови проекти към средата на 2018 г., съобразени с критериите на съвременния купувач“, коментира тя.

 

Купувачите най-често търсят къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, пентхаус апартаменти с площ над 400 кв.м, луксозни сгради с високи тавани и просторна, красива гледка.На пазара се търсят и т.нар. „трофейни имоти“ – емблематични жилища на много високи цени, както и самостоятелни къщи с големи дворове, показват още данните на агенцията.Регистрираните купувачи се увеличават с 10% спрямо първите девет месеца на 2016 г., отчита още компанията. Продължават да се увеличават и сделките с инвестиционна цел, като достигат 36% от всички реализирани сделки за периода.

 

Bloomberg

 

Четете още: Полша е най-големият пазар на наше вино в ЕС

 

Коментари

Новини Варна