IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:40 | 15 октомври 2017
Обновен: 09:10 | 1 май 2024

Ноември стартират мерки за европейски субсидии при пчеларите

И през предстоящия програмен период ще бъдат подпомогнати младите фермери на възраст от 18 до 40 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ноември стартират мерки за европейски субсидии при пчеларите

Над 100 пчелари проведоха среща с ръководителя на сектор „Аквакултури и болести по животни и пчели“ в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт проф. д-р Калинка Гургулова. Събитието бе организирано от териториалния офис на службата по съвети в земеделието във Велико Търново. Проф. Гургулова обясни, че най-разпространените заболявания у нас са акароза, вароатоза, нозематоза и тропилелапсоза и даде наставления как стопаните да разпознават болестите и кои препарати да използват за третирането им. Освен практични съвети пчеларите бяха запознати от главния експерт в териториалния офис на службата по съвети в земеделието Деян Дончев и с новите мерки за кандидатстване за европейски субсидии.

 

Следващия месец се очаква да стартират мерки за инвестиции в малки стопанства и за млади фермери, а през декември – за групи и организации на производство. Минималният производствен обем, който трябва да притежава един стопанин, за да кандидатства за европейска субсидия, е 2000 евро.

 

И през предстоящия програмен период ще бъдат подпомогнати младите фермери на възраст от 18 до 40 години, които стопанисват ферма от 8000 до 16 000 евро. Те обаче трябва да са започнали дейността си най-рано 18 месеца преди подаване на документи за финансиране. Сред изискванията младите фермери трябва да имат средно образование в областта на селското стопанство или да завършат курс за придобиване на такава квалификация. Одобрените кандидати ще получат 50 000 лв. на два транша.

http://agrozona.bg

 

Четете още: 1500 кг маслини иззеха от склад в Пазарджик

 

Коментари

Новини Варна