IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:24 | 18 октомври 2017
Обновен: 01:43 | 29 април 2024

Над половината деца бежанци у нас не ходят на училище

Броят на непълнолетните мигранти без родители е скочил 7.5 пъти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Над половината деца бежанци у нас не ходят на училище

Над половината от децата бежанци у нас, които подлежат на задължително училищно образование, не ходят на училище, сочат данни, съобщени от зам. просветния министър Деница Сачева. В същото време броят на непридружените деца бежанци расте драстично, сочат пък данни на Синдиката на българските учители.

 

Последните данни, съобщени от служебния просветен министър проф. Николай Денков, показваха, че през 2016 г. в българските училища са били записани 143 деца мигранти - 113 от тях са завършили успешно, а 24 са записани в детски градини. От информацията, представена вчера от зам.-министър Сачева, става ясно, че тази година на възраст за училищно и предучилищно образование са 359 деца, от които 275 би следвало вече да са в училище. Към началото на учебната 2017/18 г. обаче в системата са се записали едва 112 деца, от които 10 дори вече са напуснали. Т.е. над половината от подлежащите на задължително обучение деца бежанци и към момента остават извън образователната система.

 

Данните се потвърждават донякъде и от информация от Държавната агенция за бежанците. През септември т.г. тя обяви обществена поръчка за фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения - ставаше дума за 210 деца, които следваше да влязат в клас от 15 септември. Оказва се само 102 от тях реално учат към момента.

 

Зам.-министър Сачева призна, че институциите тепърва има много да работят за образователната интеграция на децата мигранти, тъй като проблемът ще става все по-актуален в следващите години. Сред мерките тя посочи проекти на МОН на учебни програми по български език за чужденци, които скоро трябва да бъдат одобрени. По оперативна програма "Наука и образование" предстои пилотен проект, по който професията образователен медиатор ще се насочи към работа с деца от уязвимите групи, в които ще бъдат включени и децата бежанци. От министерството обмислят и да разширят периметъра на действие на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, който да се насочи и към проблемите на непълнолетните мигранти. "Работим по информационен портал, който да обобщи положителните практики в работата на учителите по приобщаването на децата, включително и на мигрантите", коментира още Сачева. Проблем е и това, че масово бежанците нямат намерение да остават у нас и се стремят да заминат за Западна Европа.

 

Данните на СБУ показват, че към февруари 2017 г. непридружените деца мигранти (без родители) са 972, а общият брой на потърсилите официална закрила в България до август т.г. е 2633. Не всички те обаче са я получили за момента, затова и децата, които трябва да ходят на училище, са по-малко. Най-многобройни са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия. "Общо 7.5 пъти в сравнение с миналата година се е повишил броят на непридружените деца мигранти, които се регистрират в България", посочи Янка Такева, председател на СБУ.

 

 

segabg.com

Четете още: Задържаха 20-годишен, обвинен в убийство и палеж

Коментари

Новини Варна