IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:49 | 18 октомври 2017
Обновен: 02:25 | 26 април 2024

Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка

Иракчани и афганистанци, търсели убежище, били на гости у дома

По материала работи: Юлиян Атанасов
Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка

Белгия отне бежанския статут на 44 мигранти, след като се установи, че те си пътували до вкъщи за ваканцията. Пришълците, основно иракчани и афганистанци, подали документи в Белгия, че са преследвани в родните си страни и търсят убежище в ЕС. Докато очаквали окончателно решение по молбите си, 44-ма от тях отскачали до Ирак и Афганистан, за да прекарат ваканцията си с близките и познатите си. Те не само си почивали там, но и безпрепятствено са се върнали в Европа вече с новоиздадените им документи.

 

Нарушенията са установени за период от 18 месеца, съобщават местните издания.На заловените измамници е отнет бежанският статут, а властите преценяват индивидуално дали да не ги лишат и от разрешителни за престой и да ги върнат по родните им места, тъй като животът им там явно не е застрашен.Белгийският миграционен център пък съобщи, че кандидат-мигрантите вече могат да резервират пътуванията си до Европа по интернет.

 

Европол - европейската полицейска агенция, е установила над 17 000 профила във Facebook и в други социални мрежи, където трафикантите обявяват телефони за връзка и разписания за трансфер през Турция или през Северна Африка до ЕС. Практически мигрантите имат възможност да си поръчат кога и в коя европейска държава да бъдат доставени, като резервират пътуването си като туристическа почивка или в търсене на работа.Трафикантите използват прийоми от пи-ар-а и рекламни способи, за да достигат до максимален брой клиенти, уточнява полицията.

 

Фактът, че пътуването е нелегално, е маскиран зад маркетингови техники като публикация на снимки на усмихнати хора и на богати градове. На страниците се публикуват фалшиви обяви за работа или статии, представящи възможностите за наемане на привлекателни заплати.Полицията съобщава, че жертвите на трафикантите, излъгани в очакванията си, също се обединяват в групи в социалните мрежи, за да се предупреждават един друг за потенциални измамници и фалшиви работодатели. Междувременно Европейската комисия съобщи, че през 2016 г. над 720 000 души са поискали бежански статут в ЕС. Най-големият брой от тях са сирийци, плътно следвани от афганистанци, пакистанци и нигерийци.

 

dnes.bg

 

Четете още: Над половината деца бежанци у нас не ходят на училище

 

Коментари

Новини Варна