IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
19:07 | 19 октомври 2017
Обновен: 04:55 | 19 април 2024

Фирми, участващи в търга за тол системата, обжалват поръчката

По материала работи: Слав Велев
Фирми, участващи в търга за тол системата, обжалват поръчката

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на блицконтрола в парламентарната комисия по регионално развитие, че две от фирмите, участващи в търга за тол системата, обжалват обществената поръчка.

 

 

Министърът уточни пред журналисти, че ще се пледира за максимално бързо като срокове за произнасяне на компетентните институции. Ще изискваме предварително изпълнение и се надяваме да бъде допуснато от компетентните органи, най-вече от КЗК, за да може да пристъпим към сключване на договор с избрания изпълнител, каза министър Нанков и изрази надежда да има такъв в рамките на следващите няколко седмици, за да може до 2018 г. да има внедрена тол система.

 

В отговор на журналистически въпрос министърът каза, че по закон, ако ВАС не се произнесе в полза на възложителя, то10% от стойността на договора остават за сметка на участника в търга, чиято жалба е уважена.

 

Би могло между 50 и 60 млн. лева да бъдат отделени от приходите от тол такси за ремонт на общински пътища, коментира министър Нанков. Той обаче допълни, че може да се постави под въпрос дали е справедливо генериран ресурс от облагане за преминаване през републиканските пътища, да се влага за общински.

 

В рамките на блицконтрола министърът отбеляза, че с постъпления от тол таксата ще може да се финансира и довършването на последните 50 км от магистралата "Хемус", като разходите за това може да бъдат редуцирани до не повече от 500 млн. лева след препроектиране на участъка.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна