IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:24 | 19 октомври 2017
Обновен: 21:16 | 21 март 2024

Птичи грип в добричко село, унищожават 11 000 птици

Огнище на инфлуенца тип А е установена в животновъден обект в Стефаново

По материала работи: Слав Велев
Птичи грип в добричко село, унищожават 11 000 птици

Огнище на инфлуенца тип А е установена в животновъден обект в добричкото село Стефаново,  стана ясно след заседание на областната епизоотична комисия. Във фермата се отглеждат патици. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андонова увери, че са предприети всички необходими мерки. Достъпът в района на обекта е напълно забранен.

 

 

Областната епизоотична комисия реши да бъде поставен пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони - 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене.

 

Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения.

 

Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел да не се допусне разпространение на заразата.

          

Д-р Андонова информира и за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна