IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
18:10 | 19 октомври 2017
Обновен: 02:42 | 26 март 2024

Срещу радикалния ислям - забрана за всякакви чужди свещеници

Чужденци няма да може да оглавяват вероизповедания у нас

По материала работи: Слав Велев
Срещу радикалния ислям - забрана за всякакви чужди свещеници

DnЗабрана за всякакви чужди свещеници - ислямски, католически, евангелски, ще въведе правителството чрез промени в законите за вероизповеданията, за образованието и Наказателния кодекс.

 

Ще се въведе и забрана чужди граждани да са начело на вероизповедания у нас, както и за финансиране от чужбина.

 

Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със специалните служби за опасността от проникване на радикален ислям сред българските мюсюлмани, съобщи "24 часа".

 

Чуждите свещеници, които служат у нас, дори православните, завършили в Москва, ще минават през признаване на дипломите, допълни той.

 

Каракачанов предлага и ислямски имами да се подготвят във факултет на СУ или държавно Висше ислямско училище.

 

"Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната", каза той.

 

Според него действащите в момента закони са крайно либерални и позволяват почти безконтролно у нас да се упражняват подобни практики под формата на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности.

 

Каракачанов уточни, че са наложителни и спешни промени в Наказателния кодекс, чрез които да се дефинират тези радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно.

 

По думите му трябва да се промени и механизмът, по който се регистрират религиозните общности. В момента всеки един човек може да препише устав от някое религиозно изповедание и да регистрира своя църква, която да се намира дори и в собствения му дом“, обясни вицепремиерът.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна