IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:06 | 11 ноември 2017
Обновен: 16:00 | 24 март 2024

Осъдиха наши роми във Франция за убийство

Получиха присъди от 17 до 18 години затвор

По материала работи: Борис Проданов
Осъдиха наши роми във Франция за убийство

Трима български граждани от ромски произход получиха присъди от 17 до 18 години затвор във френския град Па дьо Кале за извършеното преди повече от 5 години убийство на свой сънародник от друг клан, с който спорели за доходоносния контрол над просяците, предаде Франс прес.

 

През нощта на 2 срещу 3 февруари 2012 г. десетина души, въоръжени с железни пръти, влезли в ромски лагер в град Рубе и пребили четирима души, намиращи се в една барака. Един от тях починал от черепно-мозъчна травма.

 

Разследването установило самоличността на трима от нападателите - братята Ангел и Светослав Иванови и техният зет Теньо Славов Атанасов. Днес Ангел е на 27 години и живее във Франция от 2007 г., а Светослав е на 26 години и живее във Франция от 2009 година. Атанасов живее в България и е на 40 години.

 

Съдът реши да квалифицира деянието като нанасяне на удари, довели до смъртта на пострадалия, при наличието на предварителен умисъл. Ангел Иванов получи присъда от 18 години затвор, а останалите - по 17 години. И тримата получават постоянна забрана да влизат на територията на Франция.

 

Процесът позволи да се разкрие истинският мотив за кървавото разчистване на сметки - контролът над двама сакати просяци. "Добре известно е, че някои от ромите в Лил карат просяци да работят за тях и от всеки просяк изкарват до 200 евро на ден", заяви следовател по време на даване на показания в съда. "Това е много повече, отколкото се получава за събирането на старо желязо, където няма данни за подобни спорове", отбеляза той.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна