Борисов: Путин и Ердоган решават за Сирия, Европа къде е?!
Премиерът се прибира по спешност в България след срещата
Публикувана: 14 Nov 2017 | 17:59

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви в Рим, че сегашната политика по отношение на мигрантите не може да продължи и европейската дипломация търпи упреци в това отношение."Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия – къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред", каза той след среща с италианския си колега Паоло Джентилони.Джентилони посочи, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза. Той оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Той посочи също, че като държави-членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси. Джентилони изрично подчерта, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

 

Джентилони каза още, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.До срещата на върха през май 2018 имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района – коридор №8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели, коментира Бойко Борисов.

 

Според италианския премиер на базата на добрите икономически отношения може да се говори за още инвестиции в България.След срещата премиерът Борисов излетя спешно за България с правителствения самолет, след като получи телефонно обаждане в колата на път за римското летище Чампино, съобщава "24 часа".

 

От правителствената информационна служба съобщават, че посещението на министър-председателя в Италия се е движело според предварителния график и определените въздушни слотове за излитане и кацане на правителствения самолет.

 

 

Четете още: Неизвестен стреля по пешеходци в Ница

Коментари ( 0 )