IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
11:58 | 15 ноември 2017
Обновен: 01:28 | 16 май 2024

Доброволци ще помагат при бедствия без разрешението на шефа

При спасителните акции ще излизат в платен отпуск

По материала работи: Слав Велев
Доброволци ще помагат при бедствия без разрешението на шефа

 

Доброволците вече могат да помагат при възникнали бедствия и аварии без писменото съгласие на работодателя.

Досега, за да окажат подкрепа при извънредни ситуации, доброволците ползваха неплатен отпуск и им трябваше разрешението на шефа.

Доброволците вече ще могат да излизат в платен отпуск при включване в такава акция, а държавата ще поема разходите за здравни и социални осигуровки 

Правителството одобри промени в две наредби, с които се доразвива и прецизира нормативната уредба за дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, съобщиха от МС.

От МС мотивират своето решение с това, че досега процедурата за кандидатстване е ограничавала желаещите да се включат в спасителни отряди.

Предвижда се кметът да уведомява работодателя, че негов служител е доброволец към общината, след регистрирането му.

По отношение насърчаване обучението на доброволците се въвежда срок до две години от регистриране на доброволеца, в който той да премине първоначален основен курс. Дава се възможност това да става и в лицензирани центрове, които извършват обучение по утвърден план и програма за професия „Спасител“. Включва се текст, с който се позволява сградите на ГДПБЗН да се ползват безвъзмездно от доброволците при обучението им.

В приложение към Наредбата е даден примерен вариант на план за взаимодействие, с който се цели създаването на предварителна организация за участието на доброволци в дейности. Правна регламентация получава взаимодействието и координацията между кметовете на общините при използването на доброволни формирования от една община в друга.

В тази, както и в другата изменена от правителството наредба – за условията, реда за получаване и размерите на възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствия, се урежда правото на доброволеца за здравно и социално осигуряване, както и за осигуряване за рискове, като осигурителните вноски ще се внасят от кмета за сметка на държавния бюджет.

Във втората наредба се прецизират също текстовете за продължителността на участие на доброволци в обучение или дейности. Вместо в дни, те ще се изчисляват в часове, тъй като в повечето случаи участието на доброволците, респективно изплащаното им възнаграждение, се отчитат в часове. Като приложение към наредбата се въвежда примерна заповед на кмета на община при възникване на събитие, което изисква участие на доброволци. Целта е уеднаквяване на практиката в страната.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна