IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
08:44 | 18 ноември 2017
Обновен: 18:12 | 28 февруари 2024

Лекари в Русе спасиха момиченце, родено 490 грама

Статистиката сочи, че всяко десето дете у нас е недоносено

По материала работи: Слав Велев
Лекари в Русе спасиха момиченце, родено 490 грама

Бебе, родено с тегло 490 грама, е било спасено от екипа на Неонатологичното отделение в Русе. Преждевременните раждания у нас се увеличават. Според статистиката, всяко десето дете в България е недоносено.

 

Всяка година в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс се грижат за повече от 160 недоносени бебета. Роденото 490 грама момиченце е транспортирано до столичната детска педиатрия и за два месеца вече тежи килограм и половина. Появилите се преждевременно на бял свят деца са по-уязвими и предразположени към инфекции и усложнения. Затова им се отделя специално внимание, включително и кенгуру грижи.

 

"Имаме много добър ефект. Всъщност, това е контактът на майката с детето, целта е да не се прекъсва този контакт. Изключително емоционално събитие. Това е радост за майката", коментира пред БНТ д-р Лиляна Ташкова, началник на Неонатология към Акушеро-гинекологичен комплекс Русе.

 

Според доктор Ташкова, причините да се увеличава броят на недоносените бебета са различни заболявания на майката или проблеми по време на бременността.

 

"Има усложнения. Най-честите са тези, които засягат неврологичното развитие на детето, съответно увреждане на зрението, слуха, хронично белодробно заболяване", поясни още тя.

С всичко това екипът се справя, благодарение на модерната апаратура, получена като дарение.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна