IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:42 | 7 декември 2017
Обновен: 03:04 | 16 април 2024

Директорите на училища с турски не са искали нови учебници

В Шуменско раздавали помагала без санкция от МОН

По материала работи: Слав Велев
Директорите на училища с турски не са искали нови учебници

Директорите на училища, в които се изучава турски език като майчин, не са заявили за тази година нужна от нови учебници и помагала.

 

А прясната партида от учебници и помагала изцяло на турски език, раздавани през ноември в шуменски училища на деца от 1 до 8 клас, не попада в процедурата за оценка и одобряване на учебните книжки и помагала според наредбата на просветното министерство. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

За скандала с въпросните учебници съобщи самият министър преди месец.

 

Според него най-притеснителното и недопустимо нещо в случая е, че помагалата се раздавали от офис на политическа партия, чието име отказа да назове.

 

От отговора му става ясно още, че съгласно заповеди на бивши министри в периода 2012 – 2015 г. са одобрени учебни помагала по майчин турски език за 1, 2 ,3 и 4 клас на издателство "Фибер принт", одобрени по действащите наредби.

 

Преди старта на настоящата учебна година директорите на училища не са заявили нужда от нови учебници с мотива, че разполагат с достатъчно от предходни години и ще използват тях.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна