IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
18:35 | 14 декември 2017
Обновен: 11:29 | 18 март 2024

Законови промени ще свалят напрежението в ТЕЛК

"Ненормално е да ви съдят", каза зам.-министър Бойко Пенков пред лекарите в Пловдив

По материала работи: Юлиян Атанасов
Законови промени ще свалят напрежението в ТЕЛК

Лекари от ТЕЛК Пловдив се отказаха да подават колективни оставки след срещата със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Така голяма част от Южна България се размина с опасността да остане без медицинска експертиза след поредното напрежение в специализираните трудовоекспертни комисии в Пловдив. Лекарите се разбунтуваха, след като стана ясно, че след поредните ревизии на НОИ и НЕЛК (Националната лекарска комисия) те пак ще трябва да връщат от собствените си джобове хиляди левове, получени неправомерно от освидетелствани от тях пациенти като пенсии за трайна неработоспособност.

 

Според текстове в Кодекса за социално осигуряване от 2012 г. лекарите от ТЕЛК и НЕЛК трябва да възстановяват изплатени обезщетения и пенсии за инвалидност, ако решението им бъде отменено в съда по тяхна вина. До произнасянето на съда често минават години, през които сумите набъбват още повече с начислената лихва. В същото време заплатите на медиците в експертните комисии са в размер на 600 лв., като преобладаващата част от тях са пенсионери.

 

Пенков заяви пред протестиращите, че съденето им и даване на частен съдебен изпълнител е неетично и ги увери, че здравното министерство застава зад тях. Нерешеният от години проблем ще бъде отстранен окончателно до октомври 2018 г. По думите му той се дължи най-вече на липса на междуинституционален диалог между социалното, здравното министерство и НОИ като в тази насока до месец ще се предприемат спешни организационни мерки, които да са в полза както на специалистите, така и на пациентите.

segabg.com

Четете още: Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Коментари

Новини Варна