IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:32 | 15 декември 2017
Обновен: 03:13 | 16 април 2024

Борисов: Майка ми почина от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата

Ако в 1/3 от държавите в ЕС дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара, каза премиерът

По материала работи: Слав Велев
 Борисов: Майка ми почина от рак, може да преразгледаме мораториума за лекарствата

Депутатите на Бойко Борисов може да преразгледат мораториума върху финансирането на нови терапии за онкоболните и хората с автоимунни и редки заболявания, заложен в бюджета на Здравната каса за следващата година, съобщава Дарик.

 

Българският премиер обяви, че е готов за такова преразглеждане, и ако дадено ново лекарство се използва поне в една трета от европейските държави-членки, то да се заплаща и у нас.

 

Борисов също даде пример със своя лична история, свързана с новите терапии при лечение на рак: „Винаги съм бил диалогичен човек. Готов съм веднага да преразгледам, ако трябва и след среща с Радев, мораториума за лекарствата. Ако в 1/3 от държавите в ЕС дадено лекарство се употребява, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми почина от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имаме тогава, за да купуваме по 8000 долара молекула – някакво свръхново лекарство. На втората седмица тя си отиде“.

 

Премиерът подчерта, че не желае да си играят със страховете на хората: „Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в една трета от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага“.

Коментари

Новини Варна