IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:47 | 16 декември 2017
Обновен: 16:42 | 18 април 2024

Ревизия на болниците, издали най-много болнични

Икономическа полиция, Министерството на здравеопазването и НОИ, ще проверяват лечебните заведения

По материала работи: Борис Проданов
Ревизия на болниците, издали най-много болнични

Служители на "Икономическа полиция", заедно с представители на Министерството на здравеопазването и НОИ, ще проверяват лечебните заведения, рекордьори по издадени болнични.

 

Ревизия на болниците, издали най-много документи за отсъствие от работа, заради болежки, пожела новият управител на НОИ Ивайло Иванов веднага щом оглави института. Данните на НОИ показват, че за първото полугодие на годината са били издадени над 1,3 млн. болнични листове.

 

Според статистиката най-болнави са работещите в Кюстендил, където на всеки 100 осигурени близо 13 са излизали в отпуск, заради заболяване, пише "Монитор".

 

На второ място са трудещите се в София област, следвани от перничани. Най-рядко от офиса, заради болежки са отсъствали в Добрич, където на 100 осигуряващите се едва 4 са поискали болнични.

 

Тази седмица зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че от следващата година ще влязат в сила новите методики за медицинска експертиза, на база на които се отпускат и инвалидни пенсии.

 

Според концепцията за реформа на социалното ведомство обаче промените ще влязат в сила едва през 2019 г.

 

Междувременно ресорният министър Бисер Петков отчете, че тази година безработицата е на рекордно ниско ниво от 2009 г. насам.

 

"От началото на годината 225 288 безработни са започнали работа, като близо 200 000 от тях са на първичния сектор", обясни Петков. Следващата година ведомството стартира нова схема "Работа", която ще осигури заетост на около 10 000 души в региони с високи нива на безработица.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна