IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:32 | 16 декември 2017
Обновен: 21:19 | 28 февруари 2024

Шамари, скъсано ухо... приемни родители показват “любов“

Социални си затварят очите за фрапиращи случаи. Защо?

По материала работи: Борис Проданов
Шамари, скъсано ухо... приемни родители показват “любов“

Шамари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е малка част от засечената агресия на приемни родители срещу децата, пише "168 часа".

Неправителствени организации констатират, че това е превърнато в ужасяващ бизнес, който за щастие все още не е завършил с трагичен край. Макар че това не е съвсем сигурно, защото вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст до 3 години, а социалните не казват какви са причините. Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото малките са отнети от биологичните им родители заради бедност.

Социалните твърдят, че нямат точна статистика за побоите над малчугани, но от конфедерация, защитаваща правата на децата, твърдят, че има много такива случаи.


"Приемната родителка бе жена, тя бе взела две деца и когато някое от тях направи някаква беля, тя взема пръчка и ги удря. След което ги карала да се извиняват", разказват от конфедерацията.

Те недоумяват защо социалните си затварят очите при подобни фрапиращи случаи. "Друга приемна родителка така се ядосала на малкото, че от дърпане му е скъсала ухото", потресена разказва жена от неправителствена организация. Тя се натъкнала на още един не по-малко неприятен случай. Приемно семейство наказвало детето, като го държало гладно с ръце, вдигнати нагоре, точно до хладилника.

"Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета", споделиха от фондацията, която защитава правата на децата. Причината била, че социалните работници не ходят в ромските махали, защото няма да им дадат децата, а условията там са предпоставка да се вземат почти всички деца. Социалните избягват гетата и защото ги е страх да не ядат бой.

"Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено акоте са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства", обясняват от конфедерацията.

Според нея най-желани за приемни родители били невръстните до 3 години. Причината била, че те не можели да говорят и съответно, ако се разкрие, че са ставали жертви на насилие, няма да могат да разкажат за случилото им се.

Друго 4-годишно пък било карано от приемната родителка да рита биологичната си майка, когато я вижда.Настройването на децата към биологичните им родители била много честа практика при дела за връщане на малчугана при истинската му майка. Един от случаите, които шокирали конфедерацията бил на малко дете, което се обърнало към биологичния си родител с думите: "Защо ме гледаш като парче месо в месарски магазин?"


Немалко били  ислучаите на деца, които сами споделяли, че приемният родител им забранявал да се виждат с биологичните и да ги наричат "мама и татко".

"Аз съм твоята майка. На мен може да ми викаш мамо, а не на нея", казвала приемната. За някои хора е достатъчно показателно, че приемните родители стават и възрастни хора. Такъв бил и случаят със 75-годишна жена, която станала приемен родител на малко дете. При разговор с хора от конфедерацията се оказало, че то не било научено на нищо, но можело перфектно да разказва турски сериали.

По думите на запознати приемните родители винаги изглеждали прилежно. Те идвали добре облечени и пред персонала показвали перфектно отношение към детето. Немалко обаче били и тези, които още на първите срещи с децата показвали, че нямат търпение да ги вземат, за да получат първата заплата за тази "работа".

Медицинска сестра работила дълги години в дом за деца, разказва, че много често екипът имал съмнения относно намеренията на приемните родители. Подумите й, ако наистина искаш едно дете да изпита какво е любов, то не трябва да се взема срещу заплащане. Важен фактор бил месецът,в който приемното семейство трябва да посещава детето преди да го вземе.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна