IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:02 | 16 декември 2017
Обновен: 16:42 | 18 април 2024

Смениха игумена на Бачковския манастир

Неочакваната смяна Светият Синод направи днес

По материала работи: Борис Проданов
Смениха игумена на Бачковския манастир

Неочаквана смяна на игумена на Бачковския манастир направи днес Светият Синод на Българската православна църква.

 

Със свое решение митрополитите и патриархът взеха решение да освободят от длъжността игумен на Бачковската ставропигиална св. обител "Св. Успение Богородично" архимандрит Симон (Бодуров), считано от днешна дата.

 

"Същият да премине на благодатно служение в Русенската епархия", се казва в решението на Синода.

 

Също днес с друго решение е назначен за игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил (Николаев Теодосиев), клирик на Видинската епархия.

 

Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши в понеделник Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия Синод.

 

Досегашният игумен на Бачковския манастир наследи Светата обител от стария игумен Борис, който беше принуден да напусне поста, след като го уличиха в непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е извършвал непристойните действия от клиповете.

 

Именно по времето на дядо Борис, в светата обител не беше разрешено снимането, а всеки посетител се преследваше от охранители и му се искаха пари, за да си направи снимка за спомен.

 

Наследникът на поста Симон премахна тези ограничения и отвори вратите за вярващи и туристи. Наскоро приключи реставрирането на стенописите в църквата на манастира, а в момента тече мащабен ремонт в двора и изграждане на отводнителна система.

 

Нужните средства бяха осигурени от правителството с личната подкрепа на министър председателя Бойко Борисов. През октомври кабинетът гласува субсидия от 310 000 лева за извършване на необходимите строителни дейности.

 

Към момента не е ясна причината за смяната на игумена. Надеждите са следващият игумен да продължи да ръководи светата обител често и почтено и да остави отворените врати на храма за вярващи и туристи.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна