IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:58 | 26 декември 2017
Обновен: 22:26 | 24 април 2024

ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

В писмото от Брюксел подчертават, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, която може да засегне зона от "Натура 2000"

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕК предупреди, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Усилията на тримата министри Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да прокарат промените в плана за управление на Пирин и концесионния договор на "Юлен" набързо между почивните дни ще бъдат против европейските директиви. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до Асоциацията на парковете в България, за което съобщи коалицията "За да остане природа в България".

 

В писмото от Брюксел подчертават, че България, като член на ЕС, трябва да гарантира, че всеки план или дейност, която може да засегне зона от "Натура 2000", каквато зона е Национален парк "Пирин", задължително се подлага на оценка за въздействие върху околната среда. Европейската комисия обяснява ясно, че при евентуално приемане на промените в плана за управление на Пирин България подлежи на процедура за нарушение на Директивата за местообитанията и Директивата относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда: "Държавите членки също така трябва да гарантират и че всеки план или дейност, които могат да засегнат тези места, се подлагат на съответната оценка за въздействие в съответствие с разпоредбите на европейското законодателство; това се отнася и за всяко бъдещо изменение на планове с цел разширяване на туристическите дейности".

 

ЕК напомня, че в случай на нарушение на директивите институцията "не би се поколебала да започне процедура за нарушение". Последните изявления на Нено Димов не отстъпват от първоначалното намерение промените в плана и в концесионния договор да се приемат на заседанието на Министерския съвет на 28 декември. С този ход ще се заобиколи хем новият закон за концесиите, заради който ще трябва да питаме Брюксел за концесионния договор, хем евентуални протести на природозащитници.

 

По данни на "За да остане природа в България" вече са подадени над 1000 становища и МОСВ не издава индивидуални входящи номера на отделните граждани вносители, въпреки че трябва да го прави.

segabg.com

Четете още: Строга регулация на дроновете и тяхната употреба от 2018 г.

 

Коментари

Новини Варна