IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
13:10 | 30 декември 2017
Обновен: 18:51 | 22 март 2024

Всеки десети осмокласник, завършил в основно училище, отпада от образователната система

Най-много отпаднали ученици има в областите Сливен, Стара Загора и Пловдив

По материала работи: Слав Велев
Всеки десети осмокласник, завършил в основно училище, отпада от образователната система

Всеки десети осмокласник, завършил в основно училище, не продължава образованието си. Данните са от проучване на неправителствената организация "Амалипе".

 

След работата на междуведомствените екипи едва 17 000 са върнатите в клас деца към момента. Над 206 000 ученици са отпаднали от образователната система или никога не са записвани в нея.

 

 Най-голям е делът на непродължаващите в гимназиален етап, особено сред завършилите основни училища.

 

Най-много отпаднали ученици има в областите Сливен, Стара Загора и Пловдив, а най-малък риск за отпадане има в Габрово, Смолян и Враца.

 

 „Една от причините е заминаване на цялото семейство в чужбина с цел намиране на работа. Други причини са започване на работа в юношеска възраст, проблеми с транспорта, ранните бракове в някои от общностите. Ние сме инициирали искане за по-голям контрол върху работодателите, които наемат деца на работа, ще се говори и с прокуратурата, за да се изгради механизъм да се противодейства на ранните бракове като причина за отпадане от училище”, посочи Соня Мелоян, директор на "Организация и контрол" в МОН.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна