Находки в гробището на Троянския манастир
Открити са монети, пръстени, кръстчета, дори оръжия
Публикувана: 3 Jan 2018 | 13:45

При прокопаване на дренаж и разчистване на гробището в Троянския манастир "Успения Богородично", работници са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други старинни предмети.

 

Древни ценности и оръжия са били открити до стените на обителта, съобщи игуменът на светата обител Величкия епископ Сионий.

 

Според него, след всеки дъжд пръстта се отмивала и излизали нови артефакти. Находките вече били изложени в обновения музей на манастира.

 

Дядо Сионий каза още, че в костницата под олтара на храма имало древна колона с плоча върху нея, зазидана в основите му.

 

Игуменът смята, че ако се направят нови проучвания, може да се окаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-та година, когато се предполага че е основан.

 

Епископ Сионий поясни пред БТА, че чрез Светия синод на Българската православна църква ще се обърне към Министерството на културата, за да се предприемат необходимите действия за проучване, което по думите му, може да промени историята на светата обител.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )