IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
13:45 | 3 януари 2018
Обновен: 11:07 | 25 март 2024

Находки в гробището на Троянския манастир

Открити са монети, пръстени, кръстчета, дори оръжия

По материала работи: Слав Велев
Находки в гробището на Троянския манастир

При прокопаване на дренаж и разчистване на гробището в Троянския манастир "Успения Богородично", работници са намерили върхове на копия и стрели, сечени монети, пръстени, кръстчета и други старинни предмети.

 

Древни ценности и оръжия са били открити до стените на обителта, съобщи игуменът на светата обител Величкия епископ Сионий.

 

Според него, след всеки дъжд пръстта се отмивала и излизали нови артефакти. Находките вече били изложени в обновения музей на манастира.

 

Дядо Сионий каза още, че в костницата под олтара на храма имало древна колона с плоча върху нея, зазидана в основите му.

 

Игуменът смята, че ако се направят нови проучвания, може да се окаже, че манастирът е съществувал много преди 1600-та година, когато се предполага че е основан.

 

Епископ Сионий поясни пред БТА, че чрез Светия синод на Българската православна църква ще се обърне към Министерството на културата, за да се предприемат необходимите действия за проучване, което по думите му, може да промени историята на светата обител.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна