Само 9 от 160 частни училища искат държавна субсидия
Едно от тях е в София
Публикувана: 12 Jan 2018 | 21:53

След дългогодишни усилия и спорове държавното финансиране за частните училища е факт от 1 януари 2018 г., но от страна на самите училища няма интерес, предаде БНТ.

 

Оказва се, че субсидия са поискали едва 9 от тях, а общият им брой е над 160. От частните училища в София само едно е пожелало държавно финансиране.

 

Идеята за субсидиите беше поставена на дневен ред от първото правителство на ГЕРБ. Основанията - родителите на децата в частните училища също са данъкоплатци и тези деца трябва да получават единния разходен стандарт за ученик. След разгорещени дебати дали е редно това да се случи при недофинансирани държавни и общински училища, Реформаторският блок внесе предложение за законова промяна и парламентът прие да се отпускат средства за частните училища, ако те приемат 20 % от децата без такса.

 

От Асоциацията на частните училища са категорични, че нито едно от техните училища няма да вземе държавната субсидия. Причината е, че не могат да обучават 20 % от децата си безплатно.

 

Ако в едно частно училище учат 300 деца и 20% бъдат приети безплатно, това означава децата да станат 360, коментира Валентина Денчева, член на управителния съвет на БАЧУ, директор на частното училище "Веда".

 

По думите й, обикновено сградите нямат голям капацитет, затова схемата се променя - приемат се 240 деца и 60 други без такса.

 

"Да, но издръжката на училището се носи от 300 деца, не от 240 и тогава възниква въпросът кой ще заплати останалата част от издръжката, която не е покрита - естествено родителите на тези 240 деца, което означава че ще трябва да увеличим таксите." - допълва Валентина Денчева.

 

Според нея, в основата си идеята е била правилна, но е приложена погрешно: 
"Но се намесиха интереси, които наложиха да се дадат средствата под условие, което направи невъзможно реализирането на закона."

news.bg

Коментари ( 0 )