IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
17:19 | 17 януари 2018
Обновен: 03:48 | 16 април 2024

Парламентът не прие мораториума за нови болници

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата с 58 гласа „за”, 57 „против” и 36 въздържали се

По материала работи: Слав Велев
Парламентът не прие мораториума за нови болници

С 58 гласа „за”, 57 „против” и 36 въздържали се парламентът отхвърли предложението на БСП за спиране на издаването на разрешения на болници за осъществяване на лечебна дейност до утвърждаване на Националната здравна карта на Република България.

 

По думите на Георги Йорданов от левицата, един от вносителите, в момента липсва основният нормативен документ, който определя къде трябва да има здравно заведение и какво да бъде то, и министърът на здравеопазването няма мотив да разреши или да откаже разкриването на болница.

 

Всички молби за издаване на разрешения за болница са в региони, където има свръхлегла, и когато здравната карта стане факт, ще се наложи „да се режат”, посочи той.

 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова (ГЕРБ) посочи, че социалистите искат да се забрани издаването на разрешителни от министъра на здравеопазването, което предложение е противоконституционно и нарушава правото на стопанска инициатива.

 

Тя обясни, че се работи по новата Национална здравна карта и тя ще бъде утвърдена от Министерския съвет, не от Народното събрание. Според нея предложението на БСП не гарантира еднаквия достъп до здравеопазване на българските граждани.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна