IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:46 | 17 януари 2018
Обновен: 06:09 | 23 март 2024

Срокът за изплащане на лихвоточките – отново удължен

Те ще могат и да се наследяват, решиха депутатите

По материала работи: Слав Велев
Срокът за изплащане на лихвоточките – отново удължен

 

Депутатите за пореден път направиха промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Те единодушно удължиха срока за заявяване на искане на изплащане на лихвоточките от техните собственици.

 

С промените се премахва и крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции. Предвижда се и лихвоточките да могат да се наследяват и се въвежда използването им и като платежно средство за заплащане на данъци и такси.

 

Според вносителите от "Обединени патриоти" промените засягат 55 000 български граждани и с тях се предвижда ускоряване и облекчаване на процеса по изплащането на лихвоточките.

 

Вносителите припомнят и че законът е приет през 1991 г. и многократно е удължаван срокът за компенсиране на гражданите. Над 315 000 са били първоначално депозитите в ДСК, в изготвените списъци са включени 155 650 души, като за 25 години са компенсирани 65% от тях.

 

По време на дебатите всички партии се обединиха, че това е наболял проблем, чието решение трябва да бъде намерено. От левицата настояха обаче, че и те имат подобен законопроект и възразиха защо двата не се гледат заедно.

 

"Ние ще го подкрепим, защото е в полза на гражданите. Държавата наистина дължи тези пари на тези хора. Нека се води че "Атака" го прави, аз не съм ревнив, важното е да свършим работата на хората", каза червеният Антон Кутев, но настоя да се направят промени между първо и второ четене.

 

Кутев обясни, че основна разлика между двата законопроекта е, че в този се предвиждат да се отделят по 20 млн. на година, а разчетите на социалистите са за 30 млн. По думите му така ще се изплатят компенсациите за 8-9 години, а не за 12-13, както се предвижда.

 

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

Коментари

Новини Варна