IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
13:42 | 18 януари 2018
Обновен: 03:49 | 16 април 2024

Обединените патриоти са против Истанбулската конвенция

Няма да гласуват за нея

По материала работи: Борис Проданов
Обединените патриоти са против Истанбулската конвенция

Обединените патриоти сме против Истанбулската конвенция и няма да гласуваме за нея. Това заяви на пресконференция в Народното събрание председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров. Той уточни, че това е позиция на цялата парламентарна група и призова медиите да не спекулират с темата.
 

"Няма никакво значение как ще бъде преведен на български език някой термин. Самата конвенция като понятия вкарва неприемливи за нас обяснения за пола", заяви Сидеров. Според него това отваря врата за налагане по-нататък на понятия като "трети пол", "еднополови бракове", нещо което от Обединените патриоти категорично отхвърлят. 
 

Обръщаме се с призив към ГЕРБ да изтегли тази конвенция, да не я вкарва в парламента за ратификация, поради редица несъответствия и законови нарушения при нейното подписване, посочи Сидеров. По думите му присъединяването към конвенцията през 2016 г. в лицето на Министерството на правосъдието и гласуването на конвенцията от Министерския съвет на 3 януари 2018 г. е станало неправомерно. Той заяви, че е бил нарушен член от Закона за международните договори, който изисква при проект на такъв международен договор да се прилагат законови и подзаконови мерки, които следват от подписването на този договор. Това не е направено нито от Министерството на правосъдието, нито в Министерския съвет, коментира Сидеров. Явор Нотев уточни, че приемането на текстове от конвенцията ще доведе до необходимост от промени във вътрешното законодателство, например в Семейния кодекс.
 

На въпрос какво ще предприемат Обединените патриоти, ако ГЕРБ не се съобразят с призива да изтеглят конвенцията, Сидеров заяви, че ще се вземе решение в колективен формат. Той уточни, че призивът към ГЕРБ е отправен с добронамереност, не с озлобление или деконструктивна цел. Искаме да помогнем на ГЕРБ да осъзнаят, че това в момента не е належащо, посочи Сидеров.
 

По думите му конвенцията, която е инициатива на Съвета на Европа, не е подписана от Великобритания, Ирландия, Гърция, Русия, Армения, Азербайджан, Хърватия, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Молдова, Словакия, Ватикана, както и от САЩ, Канада, Япония, Мексико и др.
 

Борис Ячев уточни, че позицията на НФСБ е в пълен синхрон с позицията на коалицията "Обединени патриоти". Нашата партийна позиция беше изразена преди 2 седмици от Валери Симеонов при обсъждането на конвенцията в Министерския съвет, когато той гласува против нея, каза той. Всички депутати на НФСБ, без изключение, ще гласуват срещу Истанбулската конвенция, независимо с превод или без превод, каза още той

БТА

Коментари

Новини Варна