IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:08 | 20 януари 2018
Обновен: 00:14 | 25 април 2024

Ангела Меркел подкрепя България за Шенген и газовия хъб Балкан

Ердоган идва във Варна през март

По материала работи: Слав Велев
Ангела Меркел подкрепя България за Шенген и газовия хъб Балкан

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви своята подкрепа към България за газовия хъб "Балкан" и за приемането ни в Шенген.

 

Тя приветства идеята за изграждането на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

Канцлерът похвали страната ни за всички проекти, които са на дневен ред. Оцени високо работата и  усилията на България за постигане на добросъседство   и  успешното посредничество за стопляне на отношенията на ЕС с Южната ни съседка Турция. Канцлерката приветства идеята на премиера Бойко Борисов да се свика  среща във Варна, на която да присъстват председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на ЕК Жан-Клод Юнкер и на ЕП Антонио Таяни и президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, като основната цел е да се стопи леда и да се говори конструктивно за мигрантите. Меркел коментира още :"Българие е на много ключово положение в ЕС. От географското положение България може да направи много по отношение на своите добросъседски отношения.  Например за плана на България да проведе в София неформална среща на върха, посветена на темата Западни Балкани, за да може страните да имат европейска перспектива и да решат голяма част от своите проблеми. Можем да разчитаме на управлението в България. Знаем, че председателство е много добре подготвено, напълно споделяме целите му. Германия ще продължи да работи на страната на България."

 

Отдавна в Европа обсъждаме присъединяването на България в Шенгенското пространство, каза германският канцлер по време на пресконференция в София. По думите й на практика страната ни вече охранява външна граница, но все още конкретна дата за влизането ни в зоната не е ясна. Очаква се постепенно да се се премине към правилата на Шенген първо по летищата.

Коментари

Новини Варна