IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:58 | 20 януари 2018
Обновен: 03:53 | 16 април 2024

Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България

Тя подчерта, че очакванията към Българското председателство са високи

По материала работи: Слав Велев
Меркел: Германия ще продължи да работи на страната на България

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Очакваме много от Българското председателство и споделяме целите му. Това каза канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов, предаде "Фокус".

"Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото "Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС", заяви Меркел.

 

По думите й от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си.

 

"Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство", коментира тя.

 

"Добрият живот в мирна Европа се нуждае и от участието на Западните Балкани – това те да получат европейска перспектива. Трябва да покажем видими успехи. Знам това от т.нар. Берлински процес. Тази година ще поканя Великобритания към този процес и ще работим ръка за ръка", каза още Меркел.

 

Тя изтъкна още, че България и Германия ще работят в тясно сътрудничество и че трябва да се улесни процесът на свързаност, да се насърчат инфраструктурните проекти.

 

"Трябва да улесним процеса на свързаност, т.е. да дадем възможност на хората да се свържат с помощта на инфраструктура - по път и с железопътен транспорт. Говорихме за това, че ще насърчим инфраструктурните проекти. България и Германия ще работят в тясно сътрудничество", подчерта тя.

 

Канцлерът на Германия благодари на България и за начина, по който страната пази външната граница на ЕС.

 

"Говорихме по въпросите за миграцията. Искам да благодаря на България за начина, по който пази нашата външна граница. Тази задача е изключително тежка, особено на българо-турската граница", коментира Ангела Меркел.

 

"Приветствам инициативата на Борисов да се срещне с президента на Турция и открито да говори по всички нерешени въпроси. Говорихме и по въпроса по снабдяването с газ. Приветствам идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз. България има стратегическо положение по отношение на този проекти затова ние го подкрепяме", добави Меркел.

 

"Благодаря за работата дотук, Германия ще продължи да работи на страната на България и да подкрепя проектите ви", допълни още тя.

 

"Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика", пък каза премиерът Бойко Борисов.

 

"С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство", коментира Борисов.

 

Българският премиер благодари за подкрепата относно газовия хъб "Балкан".

 

"Благодаря за подкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите, и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС", допълни той.

 

"Нищо повече за Западните Балкани в случая не подхожда от Берлинския процес, той за радост е започнал 3-4 години преди това", обясни Борисов и допълни, че финансирането на магистрали, жп линии, пристанища ще спомогнат за свързаността на Балканите, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, да останат младите хора.

 

"За един процес финансирането гарантира успеха му. В случая имаме сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на немския канцлер", каза той.

 

По думите му е важно да бъде продължена работата на Естонското председателство.

 

"Дигиталната икономика, киберсигурността, общата европейска отбрана – това са все процеси, които са много важни. Поставяме си за цел да работим активно по бюджета, по селскостопанската политика, която е изключително важна. Така да направим, че темата за Западните Балкани да продължи и след това. Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи. Европа има нужда от мир, от спокойствие, тогава тя е най-доброто място за живеене", поясни премиерът Борисов.

 

"Много разчитам на посещението на холандския премиер по темата за Шенген. Понеже Холандия най-гласно изясни несъгласието си да се присъединим към Шенген, искаме да им покажем, че сме готови за това", каза още Борисов.

 

Бойко Борисов благодари на германския канцлер за подкрепата на страната й.

 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна преди часове в София. Тя бе посрещната от българския премиер Бойко Борисов и двамата проведоха работна среща.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

Коментари

Новини Варна