IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
16:41 | 21 януари 2018
Обновен: 08:51 | 27 март 2024

Обявиха оранжев код за дъжд, сняг и вятър в цялата страна за утре

Средиземноморският циклон Албена преминава от Егейско към Черно море

По материала работи: Слав Велев
Обявиха оранжев код за дъжд, сняг и вятър в цялата страна за утре

През следващото денонощие под влиянието на средиземноморския циклон „Албена“, който ще преминава през Гърция, Егейско към Черно море метеорологичната обстановка ще се усложни. През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. В северозападната половина ще превалява сняг, а в югоизточната – дъжд.
 

Очакват се значителни валежи, образуване снежна покривка, а по планинските проходи ще има и навявания. С умерен и силен вятър отначало от североизток, а по-късно от север-северозапад ще нахлува студен въздух и температурите бързо ще се понижават. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса.
 

В понеделник в по-голямата част от страната валежите ще продължат, като около обяд и по Черноморието дъждът ще премине в сняг. Значителни ще бъдат валежите в Северна и Източна България. Още преди обяд в югозападните райони валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще остане ветровито със силен, в Дунавската равнина и Източна България временно и бурен северозападен вятър, който ще е причина за снежни виелици и образуване на преспи и навявания. Максимални температури – между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието до 6-8 градуса.
 

Жълт и оранжев код за валежи от сняг дъжд, както и за силен вятър са в сила за цялата страна за понеделник, 22 януари, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 

Оранжев код за валежи от сняг и вятър е обявен за 12 области на страната за понеделник. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска.  В тези райони на страната синоптиците прогнозират значителни валежи от сняг със сумарни количества между 20 и 30 л/кв.м, в планинските части и повече. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания.
 

Оранжев код за валежи от дъжд и вятър е обявен за седем области на страната за понеделник. Предупреждението е в сила за областите Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Сливенска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области с изключение на Сливенска метеоролозите предупреждават, че ще има значителни валежи от дъжд, които след обяд ще преминават в сняг, като сумарните количества в повечето райони ще са между 20 и 40 л/кв.м. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. В Сливенска област ще бъде ветровито, ще духа бурен вятър от север-северозапад с пулсации над 24 м/с. Ще вали дъжд, който по-късно през деня ще премине в сняг.
 

За останалите области на страната е обявен жълт код за валежи от сняг и вятър. В тези райони ще има валежи от сняг със сумарни количества между 15 и 25 л/кв.м, в планинските части и повече. Ще се образува снежна покривка. Ще духа силен и временно бурен северозападен вятър със средна скорост 14-19 м/с и пориви около 24 м/с. Ще има снежни виелици и условия за образуване на преспи и навявания.

 

 

Коментари

Новини Варна