IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:08 | 24 януари 2018
Обновен: 17:29 | 3 март 2024

България - 56-та сред най-добрите страни в света

След нас в класацията се нареждат само още четири европейски страни - Латвия, Украйна, Беларус и Сърбия

По материала работи: Слав Велев
България - 56-та сред най-добрите страни в света

България е поставена на 56-то място сред 80 държави в класацията „Най-добрите страни“ за 2018 г., изготвена от американската медийна компания U.S. News & World Report, BAV Group и Wharton School към университета в Пенсилвания. Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на „информирания елит“ и бизнес лидери. Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

 

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията „качество на живот“, определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите „стартиране на бизнес“ (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и „гражданско съзнание“ (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт). За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията „обещаваща икономика“ и на 75-то място по „сила“, определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

 

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място). САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - „стартиране на бизнес“ и „обещаваща икономика“. Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията „сила“, следвана от Русия и Китай.Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

 

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.„Отново стана ясно, че военната и икономическата сила вече не са от ключово значение за успеха на дадена страна. Класацията „Най-добрите страни“ продължава да показва, че както марките трябва да се съсредоточат върху широка гама от категории, за да повишат престижа и да увеличат клиентите си, така и страните са многоизмерни и това включва иновации, състрадание, привлекателност, които ги изстрелват напред на глобалната сцена“, казва Дейвид Сейбъл, генерален директор на маркетинговата компания Y&R, част от която е BAV Group.

investor.bg

Четете още: От днес Видин и Стара Загора също са в грипна епидемия

Коментари

Новини Варна