Първенци сме по лоши кредити в ЕС
Необслужваните заеми у нас са за 800 млн. лв.
Публикувана: 28 Jan 2018 | 9:07

България е сред първенците в Европейския съюз по лоши кредити. Това показва работен доклад на Еврокомисията, според който необслужваните потребителски заеми у нас към края на 2017 година са за над 800 млн. лева.Необслужваните ипотеки са на обща стойност около  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева.

 

Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече, информира "Нова телевизия".Експертите съветват при тегленето на заеми да се следва едно "златно правило" - теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Така например ако сте със средна работна заплата, 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.

 

"Винаги трябва да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост", коментира финансовият анализатор Десислава Николова.

 

По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани.Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.

 

 

 

Четете още: Рекорден брой участници се включиха в „Сурва 2018“

Коментари ( 0 )