250 електронни гривни ще контролират арестантите
Министерството на правосъдието подписа договор за устройствата за над 1 милион лева
Публикувана: 9 Feb 2018 | 13:29

 

250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците в България. Вчера Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерство на правосъдието сключи договор с консорциум, който трябва да ги достави и вкара в употреба в рамките на 9 месеца за 1.34 млн. лева. Фирмата ще има задължението да поддържа системата 5 г.

 

250-те гривни ще са крайно недостатъчни, като се има предвид, че хиляди хора са осъдени на пробация, много обвиняеми са под домашен арест, а стотици са избягалите осъдени, коментират експерти пред "Сега".

 

Новината, че ще има договор, бе съобщена в сряда от правосъдния министър Цецка Цачева. На блиц контрол в правната комисия на Народното събрание тя обяви, че дългият срок на поръчката се налагал, защото проектът е сложен технически. Тя отказала да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт.

 

Поръчката е спечелена от консорциум "Суперком Абати България" с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място "ВИП секюрити сълушънс" пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата.

 

След това фирмата е решила да не обжалва и пред съда и така се е отворила възможност за подписване на договора. При класирането консорциумът е получил 100 точки, а вторият - 90.8. Един от основните критерии е бил ниската цена, като "Суперком Абати България" е направил най-евтино предложение.

 

Вторият в класирането е предложил над 1.7 млн. лв. Цената и на третия в класирането - "Контракс", е била по-висока - 1.67 млн. лв. Поръчката ще бъде платена с пари от Оперативната програма "Добро управление".

 

От документацията става ясно, че 200 от гривните ще са за GPS наблюдение с точност 2,5 м, а останалите 50 ще целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. Сделката включва и доставка на Система за електронно наблюдение, включваща 200 комплекта приемно-предавателни устройства и електронни гривни, както и 50 броя преносими устройство за персонална идентификация. Плюс хардуер и софтуер за тях и лицензи.

 

През юни 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обяви публично, че се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. От думите на Захариева тогава излезе, че основна тежест в бъдещата нова поръчка ще има по-ниската цена. Сегашната поръчка е обявена близо година по-късно - на 16 юни 2017 г.

 

Въвеждането на електронното наблюдение спрямо подсъдими, обвиняеми и осъдени отне 15 г. За него първо само се говореше години наред, а бе предвидено в Закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство преди няколко години.

 

От поне две години съдилищата вече налагат тези мерки, въпреки че такава техническа възможност още липсва.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )