IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
11:54 | 9 февруари 2018
Обновен: 21:55 | 8 април 2024

Парламентът прие болниците да купуват редки лекарства без обществена поръчка

Промените засягат списък с медикаменти, които са разрешени за употреба, но не се разпространяват на българския пазар

По материала работи: Слав Велев
Парламентът прие болниците да купуват редки лекарства без обществена поръчка

Болниците ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания, без да се провежда обществена поръчка. Това решиха депутатите с окончателно приетите поправки в Закона за обществените поръчки.

 

Промените засягат списък с медикаменти, които са разрешени за употреба, но не се разпространяват на българския пазар. Целта е лекарствата да стигат максимално бързо до пациентите.

 

Става дума за медикаменти, които са включени в списъка по чл. 266а от Закона на лекарствените продукти в хуманната медицина - тоест такива, които са регистрирани в страна членка на ЕС, разрешени са за употреба, но не се предлагат в аптеките и нямат пазарна дистрибуция. Най-често това са медикаменти за редки заболявания, а приложението им е подходящо за малък брой пациенти.

 

Досега по закон болниците са длъжни в такива случаи да обявят обществена поръчка.

 

Промяната идва след поредица от скандали в края на миналата година заради идеята на ГЕРБ да наложат мораториум върху плащанията от страна на НЗОК на иновативни медикаменти през 2018 г. Президентът Румен Радев наложи вето над тази част от бюджета на НЗОК за тази година и в крайна сметка след масово недоволство текстовете бяха отменени.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна