IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
17:53 | 17 февруари 2018
Обновен: 04:27 | 16 април 2024

Износът на български вина за Китай скочил двойно

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев

По материала работи: Борис Проданов
Износът на български вина за Китай скочил двойно

Българските вина започват да навлизат все повече на азиатските пазари. За 2017 г. е регистрирано двойно увеличение на износа ни за Китай, което го нарежда на второ място от всички експортни дестинации за българския винен бизнес. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на традиционно зарязване на лозови масиви в Пиринския регион, съобщиха от министерството.

 

"За виното трябва да говорим повече като бизнес с огромен експортен потенциал", е посочил Александър Манолев. По думите му за миналата година от България са изнесени вина на обща стойност от над 31 млн. евро. Основни наши пазари са Полша, Швеция, Русия, Чехия и др.

 

"Статистиката показва, че броят на предприятията в сектора нараства средногодишно с около 5 на сто, а общият им оборот е над 130 млн. евро", е допълнил той. Икономическият заместник-министър е подчертал, че потенциалът е още по-голям и се е ангажирал, че търговските ни аташета зад граница ще продължат да подкрепят всеки български винопроизводител в усилията му да стъпи на нови пазари.

novini.bg

Коментари

Новини Варна