IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:25 | 21 февруари 2018
Обновен: 06:16 | 24 април 2024

Златната ограда с Турция ще има и златна поддръжка

От БСП поискаха главният прокурор да им предостави доклад на ДАНС за нарушения при строителството

По материала работи: Юлиян Атанасов
Златната ограда с Турция ще има и златна поддръжка

От ръководството на БСП настояха да получат доклада на ДАНС за строежа на оградата по границата с Турция. Според депутата Елена Йончева (вдясно) в него имало разгромяващи данни за нарушения. Оградата на границата с Турция, чието изграждане вече струва около 200 млн. лв. (почти милион на един километър), ще продължи да поскъпва. Държавата е сключила странни договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. Така възстановяването на нарушени участъци от страна на трети лица (най-често бежанци и трафиканти, които отварят дупки или събарят ограждения на определени места) не е грижа на изпълнителите на оградата. Извън гаранционната поддръжка са и разрушенията, причинени от наводнения, свлачища, ветрове и бури. Именно за подобни проблеми с разрушени участъци и за калпава работа на строителите алармира преди време народният представител от БСП Елена Йончева. За поправяне на поражения вследствие на подобни природни бедствия, за почистване на канавките, водостоците, избуялата растителност, както и изградената инфраструктура в близост до оградата тепърва ще се търсят фирми.

 

Това стана ясно от мотивите към промени в Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от двама народни представители - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти". С тях се предвижда поддържката на оградата да се изключи от задължителните процедури за избор на изпълнител. Целта била да се ускори сключването на договори, защото вече имало множество случаи на разрушени участъци, които няма кой да поправи. В момента само изграждането на възпиращото съоръжение бе изключено от изискванията на закон за обществените поръчки. Така се избягваха възможностите за обжалвания, които забавят строителството.От мотивите не става ясно с какви средства ще се осигурява поддръжката и колко би струвала. Никъде не се споменава и колко пари до момента е струвало възпиращото съоръжение. Преди време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че вдигането на 234 км ограда по българо-турската граница е излязло около 200 млн. лв.

segabg.com

Четете още: Бабата на 3-годишните близнаци ще гледа момиченцето

Коментари

Новини Варна